Samenwerkingsovereenkomst

Vlaams Gewest – gemeenten/steden/provincies

1.    Aandachtspunten voor het indienen van projectvoorstellen

Projectvoorstellen worden ingediend voor 1 januari 2009. De aanvraagformulieren voor projecten zijn aangepast en staan sinds vrijdag 24 oktober op de webstek. Er zijn een aantal wijzigingen gebeurd tegenover vorig jaar, waarvan de belangrijkste:

§        Het deel 1.5 Advies is volledig geschrapt. De projecten moeten nog steeds op het College van Burgemeester en Schepenen worden besproken. U hoeft echter niet meer per project een collegebeslissing toe te voegen. De burgemeester en gemeentesecretaris ondertekenen het ingevulde overzicht projectaanvragen (Bijlage ALG gem 09) namens het college. Op dit overzicht zal ook de datum waarop het overzicht is besproken in het college, moeten worden ingevuld. Dit document doet dan dienst als collegebeslissing voor alle projecten.

§        Vorig jaar diende er ook bij elke projectaanvraag een advies van de milieuraad te zijn toegevoegd. Dit hoeft ook niet meer. Één advies van de milieuraad, waarop alle projectaanvragen voor dat jaar worden opgesomd, volstaat. Als de milieuraad geen uitdrukkelijk advies heeft verleend, volstaat het verslag van de milieuraad waarop de projectaanvragen zijn besproken.

§        Het financieel luik is op het aanvraagformulier geschrapt. Er staat enkel nog een verwijzing naar overzicht kosten (Bijlage ALG gem 11).

De enveloppe per gemeente (basis, onderscheiding, MiNa-werkers, projectenveloppe 2009) wordt momenteel intern besproken en komt heel binnenkort op de webstek. Het aangepaste overzicht kosten wordt tegen eind volgende week op de webstek geplaatst en het overzicht van de projectaanvragen volgt erna. Op een later tijdstip zullen we ook aangepaste richtlijnen voor het indienen van projecten verspreiden via de SO-mailing.

2.    Ondertekening van de Samenwerkingsovereenkomst voor 2009

De samenwerkingsovereenkomst dient elk jaar opnieuw te worden ondertekend. Voor de intekening voor 2009 (einddatum: 1 januari 2009) kunnen dezelfde intekeningsformulieren worden gebruikt als deze van 2008. Dit formulier wordt aangeboden onder de rubriek “Wat indienen?” op de webstek van de samenwerkingsovereenkomst.

Het voorbeeld van beslissing van College van Burgemeester en Schepenen en van de Gemeenteraad werd vereenvoudigd en bevindt zich in dezelfde rubriek. Gemeenten die in 2009 voor het eerst intekenen op de Samenwerkingsovereenkomst dienen ook een gemeenteraadsbeslissing toe te voegen. Enkel als in de gemeenteraadsbeslissing voor 2008 werd aangegeven dat de samenwerkingsovereenkomst zal worden aangegaan voor de volledige periode 2008-2013, dient geen nieuwe gemeenteraadsbeslissing te worden toegevoegd. In dit geval is wel jaarlijks een nieuwe collegebeslissing nodig.

Nieuwe gemeenten - en natuurlijk ook de andere - kunnen voor allerlei vragen rond deze overeenkomst steeds terecht bij de aanspreekpunten (duurzaamheidsambtenaren) van hun provincie of bij het Vlaamse centraal aansprekingspunt CAPLO (caplo@lne.vlaanderen.be of 02/ 553 80 39).

3.    Milieuprojectenfonds: ‘Module 4’-project “Platform Duurzaam Wonen en Bouwen voor Limburgse gemeenten” goedgekeurd

Het projectenbesluit voorziet 4 modules waarbinnen (erkende) milieu- en natuurverenigingen projecten kunnen indienen. Het gaat om Duurzaam Lokaal Milieubeleid- (DuLoMi-)projecten, Milieu- en Natuur- (MiNa-) projecten, Natuur- en Milieueducatieve (NME-) projecten en ‘Module 4’-projecten.

Voor het eerst werd een ‘Module 4’-project goedgekeurd. Deze module voorziet steun voor projecten waarbij een vereniging een structurele samenwerking inzake duurzaam lokaal milieubeleid aangaat met een lokaal bestuur. In dit project gaat het om een samenwerkingsverband tussen Bond Beter Leefmilieu, het provinciebestuur Limburg en het Centrum Duurzaam Bouwen. Zij richtten samen het Steunpunt duurzaam bouwen en wonen Limburg op. Het project omvat de opstart en uitbouw van een Platform Duurzaam Wonen en Bouwen voor Limburgse gemeenten (DuWoBo-platform).

Het project vertrekt vanuit de noodzaak om ook diensthoofden van technische diensten en openbare werken, gemeentelijke ingenieurs en architecten en ruimtelijke planners periodiek samen te brengen om aspecten inzake duurzaam wonen en bouwen te bespreken. Bij milieuambtenaren en duurzaamheidsambtenaren bestaat deze traditie reeds een geruime tijd wat resulteert in meer uitwisseling en samenwerking tussen de gemeenten. Door middel van dit nieuwe platform willen de initiatiefnemers ervoor zorgen dat de Limburgse gemeenten de belangrijkste aandachtspunten van duurzaam wonen en bouwen standaard opnemen in hun bouwprojecten (stedenbouwkundige projecten (verkavelingen en RUPs), nieuwbouwprojecten, renovaties en campagnes). Verder worden een reeks hulpmiddelen uitgewerkt voor Vlaamse provincies en gemeenten. Het project wil ook beleidsgerichte output genereren die kan toegepast worden door gemeenten, Vlaamse provincies en/of de Vlaamse overheid. Voor meer informatie over het project kan je terecht op de webstek van BBL of bij stefaan.claeys@bblv.be.

Naast het Limburgse module 4- project werden ook 7 NME-projecten goedgekeurd.

4.     Nieuw op de webstek http://samenwerkingsovereenkomst.lne.be

Sedert vorige SO-mailing werden volgende documenten toegevoegd op de webstek:

Home