Voorbije activiteiten


Werkfolk Dassenaarde

8-9-10 juli 2005

Natuurpunt Diest zag enkele jaren zijn ledenaantal gestaag maar zeker dalen. Ook het aantal actieve vrijwilligers zakte tot een dieptepunt. Ondertussen nam het volume werk in het natuurpuntgebied Dassenaarde alleen maar toe. Languit liggend op een zomers folkfestival kregen we met enkelen een lumineus idee. Laten we een folkfestival organiseren gelijktijdig met een natuurbeheerweekend in ons gebied en we combineren dit met een ruime communicatiecampagne in de buurt. Het folkfestival is voor iedereen. Voor deelnemers aan het weekend is het festival echter een cadeau: zij mogen gratis gezellig onderuit op de folkmuziek. En niet te vergeten we verwennen de deelnemers zo veel mogelijk tijdens het ganse weekend met allerlei nevenactiviteiten en bourgondische maaltijden.

Het resultaat mag er ook wezen. Het eerste jaar waren er een 50-tal deelnemers, vorig jaar waren we met een 70-tal ingeschrevenen, maar 's zaterdags waren er bijna honderd mensen aan het werk! Het folkfestival trok nog eens een 150-tal extra mensen. Bovenal echter heeft Werkfolk onze vereniging versterkt in Diest. In 2002 had onze afdeling nog 148 leden. 2004, na twee werkfolkedities sloten we af met 208 leden. Dit maakte ons tot één van de sterkste groeiers van Natuurpunt-Oost-Brabant. Maar nog belangrijker is dat onze groep actieve vrijwilligers is versterkt met heel wat nieuwe mensen!

Het recept voor de editie 2005 bleef onveranderd.Het ganse weekend werd er gewerkt in het natuurgebied. Het werk bestond voornamelijk uit hooien (maaien en afvoeren) van graslanden met bijzondere natuurwaarde en kappen van Amerikaanse vogelkers in de bossen.

Nieuwigheden zijn dat er het ganse weekend in een kinderprogramma werd voorzien in samenwerking met JNM en enkele ouders uit de buurt en dat er op zondag een cursus circustechnieken werd gegeven (jongleren, evenwicht, koorddansen, eenwieler …).

Een fotoverslag vind je op: www.werkfolk.be.

naar boven

Speuren naar sporen op de Oude Trambedding in Duisburg

Zondag 26 juni

Vele jaren geleden pufte een oud stoomtrammetje tussen de velden en de bossen om zich moeizaam een weg te banen naar het plateau van Duisburg. Het was een stevige klim en de verhalen over de tram die het (net) niet haalde, of in de sneeuw bleef steken, zijn legendarisch en behoren tot het cultureel werelderfgoed van Duisburg...

Op een dag viel het trammetje echter stil, voorgoed, want niet meer rendabel, en de spoorlijn werd een groen en stil lint in het landschap. Nu, bijna een halve eeuw later, ligt het er nog altijd zo bij. Het slingert zich van Duisburg, op een hoogte van 100 meter, naar de IJsevallei in Neerijse, zo'n 60 meter lager. Het gaat dwars door een warreling van vele kleine landschapselementen zoals bosjes, graften, holle wegen en bermen. Ook allemaal niet rendabel naar het schijnt, al denken velen daar intussen anders over... De afwezigheid van bebouwing, de prachtige vergezichten en de ongekende rust geven het gebied nog een extra cachet in het anders zo sterk verstedelijkte Vlaams-Brabant.

Sinds 2003 is de plaatselijke Natuurpuntafdeling Voer, IJse en Lane (VIJL) actief in dit gebied. Na realisatie van de meest dringende beheerswerken vonden wij nu het stilletjes aan tijd om iedereen uit te nodigen om kennis te maken met dit gebied, om voluit te genieten van dit gebied.

naar boven

Natuur in beweging - Gezinshappening in het Provinciaal Domein Kessel-Lo

Zondag 29 mei 2005

Natuur is beweging. De snel stromende Dijle schuurde gedurende miljoenen jaren een brede vallei uit en gaf vorm aan het gevarieerde landschap rond Leuven. Natte valleien wisselen af met hoge plateaus met akkers en bossen, wat borg staat voor een rijke natuur.
Via tal van acties wilden we elke Leuvenaar overtuigen van de grote natuurrijkdom rond zijn stad en hem hier meer van laten genieten.
Het Ecohuis het Provinciaal Domein van Kessel-Lo vormde het vertrekpunt van onze activiteiten. Je kon ook deelnemen aan de Dag van het Park, die op dezelfde dag in het Provinciaal Domein plaatsvond. Een gevarieerd aanbod van wandelingen, fietstochten en informatiestandjes bood voor elke bezoeker wat wils.

Bekijk enkele sfeerbeelden van de fietshappening.

naar boven

Campagne ‘Natuur tussen de mensen in Zuid-Oost Brabant'

Van 5 mei tot 29 mei

Tijdens de meimaand kon je natuurreservaten binnen de afdeling Gete-Velpe ( Kortenaken, Landen, Zoutleeuw, Linter en Geetbets) ontdekken. Campagne ‘Natuur tussen de mensen in Zuid-Oost Brabant' :

Een fotoreportage van de  Gete-Velpe-campagne vind je op: http://www.natuurpunt-gete-velpe.netfirms.com/activ%20-%20open%20natuur%20-%20verslag.htm

naar boven

Vorsdonkbos te Gelrode op zondag 22 mei

Dit jaar vieren we 25 jaar beheer in het natuurgebied Vorsdonkbos-Turfputten te Gelrode bij Aarschot. Het is daarenboven 10 jaar geleden dat het natuurgebied ingehuldigd werd als beschermd landschap. Tijdens die 25 jaar groeide het door Natuurpunt beheerde terrein uit tot zo'n 50 hectare van de in totaal 100 hectare die dit gebied groot is. De Demer is geen grens maar vormt daarentegen het middelpunt van de vallei. Daarom werd recent ook gestart met het in beheer nemen van percelen in de Betekomse Demerbeemden. De collega's van afdeling Begijnendijk beheren er intussen ook een tiental hectare. Het gebied is bekend omwille van zijn grote waterrijkdom en de afwisseling met zandige zandruggen (donken), wat aanleiding geeft tot zeer grote biologische en landschappelijke verscheidenheid die door de wandelaars zeer gewaardeerd worden.

Zonder de inzet van Natuurpunt was wellicht veel van die uitzonderlijke verscheidenheid teloor gegaan. Om dit alles nog eens uitdrukkelijk in het zonnetje te zetten, besloot een werkgroep, samengesteld uit leden van de afdelingen Begijnendijk, Rotselaar en Aarschot, een feestje te bouwen op zondag 22 mei.

Het stationsplein werd omgetoverd in een gezellig terras waar rustig kon worden genoten van muziek bij een hapje en een drankje. Op eigen initiatief of onder begeleiding van gidsen kon er doorheen het natuurgebied worden gewandeld naar enkele activiteitenstands.

Programma:

Kortom gans de familie kon een aangename zondag doorbrengen in en rond het natuurgebied.

Op maat van de kinderen werden er verhaaltjes verteld worden over kikkers, prinsen en prinsessen, en stond er een springkasteel opgesteld. In de bomputten konden ze kikkervisjes en ander waterleven scheppen.

Aan de scholen uit het werkingsgebied van de organiserende afdelingen werd een werkdocumentje aangeboden waarmee de klassen konden deelnemen aan een tekenwedstrijd. Tijdens het feest werden alle tekeningen tentoongesteld om de drie mooiste werkjes per klas te laten verkiezen door een bezoekersjury. De klas met het grootste aantal kiezers mocht de “Superkikker” als trofee mee naar school nemen.

naar boven

Demerbroeken in Zichem op zondag 15 mei

Op zondag 15 mei werd het wandelgebied Demerbroeken in Scherpenheuvel-Zichem geopend. Vertrekkend vanaf huize Ernest Claes in Zichem, kon je de nieuwe aardgas-natuurwandeling en een aantal andere wandeltrajecten verkennen in het landschap van ‘de Witte' tussen Zichem en Testelt.

Het wandelgebied Demerbroeken is een realisatie van het Regionaal Landschap Noord-Hageland, Natuurpunt en AMINAL-afdeling Natuur in samenwerking met de Europese Unie, Toerisme Vlaams-Brabant, de gemeente Scherpenheuvel-Zichem, IGO Leuven, Toerisme Hageland en Toerisme Vlaanderen.

naar boven

30 jaar Snoekengracht en orchideeënwandeling op 14 mei 2005

18u30 kleine plechtigheid – 19u Start Orchideeën- en landschapswandelingen. Minster B. Tobback was aanwezig tijdens deze plechtigheid.

De Orchideeënwandeling in de Snoekengracht op een zaterdagavond midden mei is een jaarlijks weerkerende klassieker. Het hele Snoekengrachtteam staat dan paraat om de mensen die van einde en verre komen de orchideeënpracht, de bloeiende hooilanden, de Snoekengracht met zijn omgevend landschap met het Koutemveld en de Grote Kouter te tonen. Elk gids met zijn eigen accenten en afstanden.

Elk jaar komen dan tussen 100 en 180 bezoekers naar de Snoekengracht. Daarna is er gelegenheid om na te praten bij een glaasje aan de ingang . Enkele duizenden bloeiende brede orchissen , maar ook het zeer mooi ontwikkeld dottergrasland, de meanderende Velpe en een voorbeeld van een organisch gegroeid natuurgebied midden het dorp en uitlopend naar het landschap verdienen dit.

Reden om hier een extra-activiteit van te maken. Naast de klassieke orchideeënwandeling werd dan ook een kleine plechtigheid gehouden met de personaliteiten en genodigden en de onthulling van een situeringspaneel.

naar boven

Opening wandelgebied De Spicht op 1 mei

In juni 2004 werd met de opening van wandelgebied KOEBOS in Pellenberg het startschot gegeven voor een reeks van nieuwe natuurgerichte wandelgebieden. Op 1 mei werd het nieuw wandelgebied DE SPICHT ingewandeld.

naar boven

Walk for Nature 2005 op 24 april

Op zondag 24 april organiseerde Natuurpunt i.s.m. haar streekafdeling Velpe-Mene en haar Franstalige zusterorganisatie Natagora de Walk for Nature': een grote gezinswandel- en fietsdag die de natuurontwikkeling en de landschappelijke troeven in de streek in de verf moest zetten. Je kon er kennismaken met het leefgebied van de wilde hamster, nieuwe, recent door Natuurpunt ontwikkelde natuurparels ontdekken zoals het Rosdel en de Schoorbeekvallei met zeldzame kalkminnende planten en orchideeën en een paradijs voor zeldzame vogels als nachtegaal en sprinkhaanzanger. Onderweg stonden themastands, o.a. rond het ‘Graan voor Gorzen'-project, een initiatief van Natuurpunt Velpe-Mene om de bedreigde akkervogels geelgors en grauwe gors een toekomst te bieden, maar ook rond natuurontwikkeling, kalkgraslanden en orchideeën, vogels van het nieuwe landschap, trage wegen, nieuwe moerassen, heemkunde en toponiemen.

De opbrengst van deze activiteit gaat naar de aankoop van natuurgebieden binnen Velpe-Mene

naar boven