Afdeling: Linter

Focusactiviteit

Getewandeling

Zondag 31 mei 2015 om 14u00 (tot 17u00)


Grote Getevallei in Linter.
Foto Kevin Lambeets


Wandelen tussen soortenrijke graslanden, structuurrijke ruigten, brede haagkanten, bosschages en vervallen populierenbossen...

De afwisseling van soortenrijke graslanden, structuurrijke ruigten, brede haagkanten, bosschages en vervallen populierenbossen maakt van de Getevallei een erg gevarieerd gebied dat nog in volle ontwikkeling is.

Op 11 september 2014 werd bekend gemaakt dat de provincie Vlaams-Brabant het beheer van het natuurontwikkelingsproject Grote Getevallei (ca. 206ha) overdraagt aan Natuurpunt. Zo wordt de verbinding gemaakt tussen het natuurgebied Doysbroek te Linter en het bolwerk van de kamsalamander in het Viskot. Een uitloper van het project loopt zelfs door tot Meertsheuvel, Aronst Hoek. Van de oorspronkelijke moerassen, met zelfs lokaal oude veenkernen, blijven vandaag nog maar enkele relicten over. Een ingenieus systeem van leigrachten en molens draineerde de vallei vanaf de 14e eeuw. Later werden cultuurpopulieren ingeplant waar de bodem alsnog te nat bleef. Op de drogere oeverwallen verscheen een boccagelandschap met brede haagkanten. 
Binnen dit deel van de Getevallei streeft Natuurpunt naar het herstel van een drassige, ruigere vallei in de komgronden en soortenrijke hooiweides op de valleiflanken. Zo kan de vallei overtollig water bufferen en tegelijkertijd kansen bieden aan typische valleivogels.

Met meer dan 760 ha natuur van Hoegaarden over Tienen en Linter tot Geetbets en Zoutleeuw krijgt de Getevallei zo opnieuw haar historisch karakter aangemeten. De afwisseling van soortenrijke graslanden, structuurrijke ruigten, brede haagkanten, bosschages en vervallen populierenbossen maakt het een erg gevarieerd gebied dat nog in volle ontwikkeling is.

Plaats: Oud station, Stationsplein, Drieslinter

Info: Wim Fourie, 0474 92 44 76, wim.fourie@yahoo.com