EEN CADEAU VOOR DE JARIGE VERENIGING: 10 000 LEDEN IN LUSTRUMJAAR
40 jaar inzet voor natuur en landschap verdient je steun.

Veertig jaar opkomen voor natuur en landschap is niet niks. Deze inzet heeft vele mijlpalen in het landschap nagelaten, en dit in elke gemeente. Dank zij deze inzet is er nu meer natuur, is het landschap en de cultuurhistorie er sterker uitgekomen. Dat zullen we tonen tijdens een reeks mijlpaalactiviteiten. Ook in jouw gemeente en in jouw omgeving is er meer natuur gekomen, natuur om van te genieten, en wordt de biodiversiteit echt gekoesterd door goed natuurbeheer. Daar zorgt Natuurpunt samen met de vele beheerteams en vrijwilligers in de Natuurpuntafdelingen voor. 8640 gezinnen zijn in Oost- en Midden-Brabant reeds lid van Natuurpunt. Tijdens het lustrumjaar willen de kaap van 10 000 leden bereiken omdat we overtuigd zijn dat de inzet voor natuur, landschap en erfgoed breed gedragen wordt en steun van de bevolking heeft. Zo krijgt de jarige vereniging een ruggensteuntje om met nieuwe energie krachtig aan de toekomst van natuur en landschap voor en met iedereen te werken.
meer lezen


Suksesvolle Start Lustrumjaar 40 jaar NPOB met Academische zitting met meer dan 150 deelnemers

schapentocht

Zaterdag 26 februari 2011 werd de start gegeven van het lustrumjaar 40 jaar NPOB, Regionale vereniging voor Natuur en Landschap met een drukbijgewoonde academische zitting met meer dan 150 vertegenwoordigers van de Natuurpuntafdelingen in Oost-Brabantt en tal van personaliteiten (verschillende burgemeesters, parlementsleden en provincieraadsleden).

Voorzitter Hugo Abts wees in zijn inleiding van de Academische zitting erop dat bij een lustrumviering naar het verleden kan gekeken worden maar dat vooral de uitdagingen voor de toekomst op de agenda staan.

schapentocht

Prof. Dr. Johan Eyckmans wees in zijn betoog op de enorme, ook economische waarde, van de natuurgebieden voor het welzijn en de welvaart. Natuurgebieden vervullen zovele publieke en maatschappelijke functies dat ze een hefboom zijn voor de economie van een streek en dikwijls een veel hogere waarde betekenen dan vele alternatieve andere landgebruiksvormen. De uiteenzetting van Prof Eyckmans was een sterk pleidooi vanuit de Economie om meer natuurgebieden te beschermen.
Presentatie: klik hier

schapentocht

Prof. Dr. Olivier Honnay wees erop dat we moeten komen tot robuuste natuurgebieden als de basis voor duurzame natuur en dat de inspanningen voor biodiversiteit in de toekomst nog dienen versterkt te worden. Belangrijk is ook dat bij de uitbouw van de natuurgebieden gezorgd wordt dat uitwisseling tussen de natuurgebieden mogelijk is. Ook de noodzaak van meer biodiversiteit in het agrarisch gebied werd door Prof Honnay op basis van onderzoek aangetoond.
Presentatie: klik hier

schapentocht

Trees Robijns gaf een overzicht van het Europees Beleid rond Biodiversiteit en landbouw. Met het Europees Natura 2000 netwerk is reeds een eerste stap gezet, maar vele intenties moeten nog omgezet worden in concrete actieplannen. Belangrijk is daarom dat Europa een actieplan biodiversiteit 2011-2020 uitgewerkt heeft om effectief in die periode tot een ombuiging van de achteruitgang van de biodiversiteit te komen. Trees Robijns ging ook dieper in op de noodzaak om bij de aangekondigde herziening van het Europees Landbouwbeleid in 2013 dit om te buigen zodanig dat dit ook een versterking van de biodiversiteit en het belonen van ecosysteemdiensten betekent. Meer dan 50% van de oppervlakte in Europa is in Agrarisch gebruik. Om tot een duurzame versterking van de biodiversiteit te komen zullen hier dan ook structurele maatregelen moeten worden genomen. De herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid biedt daarom kansen om via een benadering Publiek geld voor Publieke diensten de vergroening van de Europese Landbouw zowel naar biodiversiteit, landschap als naar ecosysteemdiensten mogelijk te maken.
Presentatie: klik hier

schapentocht

Prof. Dr. Patrick Meire ging in op de uitdagingen van de klimaatwijziging en veranderende omstandigheden voor integraal waterbeheer en ecosysteemdiensten. Het is duidelijk dat de uitdagingen voor de komende periode zeer groot zijn en enkel een geïntegreerde benadering toekomstgerichte oplossingen zullen bieden. De aandacht voor integraal waterbeheer en voor ruimte voor rivieren en valleien zal de komende jaren meer dan ooit in het middelpunt staan. Werken rond valleisystemen zoals gebeurt in de Dijlevallei ten zuiden van Leuven met de Doode Bemde, in de Demervallei met de Demerbroeken en in de Getevallei is dan ook op regionale schaal een enorme uitdaging.
Presentatie: klik hier

schapentocht

Gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts feliciteerde de jarige vereniging en lichtte het provinciaal beleid toe met ondersteuning van acties van middenveld en gemeenten, met een eigen provinciaal beleid en met een uitgewerkte campagne rond de koestersoorten waar gemeenten en alle maatschappelijke actoren rond samenwerken. Hij stelde dat de provincie Vlaams-Brabant resoluut de kaart van de biodiversiteit getrokken heeft en dit zowel naar versterking van natuurgebieden maar ook biodiversiteit overal in het landschap en in stad en dorp. 

Tot slot kon de NPOB-campagne GeefomNatuur tijdens de academische zitting worden afgesloten door de overhandiging van een  symbolische cheque van niet minder dan € 255 671,46 aan Lieven De Schamphelaere, voorzitter van Natuurpunt Beheer. In het voorbije jaar werd de campagne 'GeefomNatuur' opgestart waarbij binnen de regio fondsen verzameld werden voor de aankoop van natuurgebieden. We hadden in Oost Brabant een bedrag van € 200 000 voor 100 ha extra natuur vooropgesteld, we haalden € 255 671,46. Deze prestatie bewijst hoezeer de versterking van de natuurgebieden in de streek gedragen wordt. 

schapentocht

De jarige vereniging heeft in de voorbije periode ook mee het landschap in Oost Brabant vorm gegeven en wil in het lustrumjaar op 9 grote publieksactiviteiten deze mijlpalen van de NPOB geschiedenis maar ook van de landschapsvorming in de kijker stellen. Het lustrumjaar zal verder opgebouwd worden rond deze 9 mijlpaalactiviteiten. klik hier

Hugo Abts kondigde als doelstelling voor het lustrumjaar een sprong in de ledengroei aan. Hij stelde een sprong van 8640 leden nu naar 10 000 leden in Oost Brabant  voorop en dit in periode 2011-2012.

Daarna volgde een gesmaakte receptie met 2 streekbieren nl Rosdel uit Hoegaarden en Dormael uit Tildonk. Meer dan 200 genodigden kwamen de jarige vereniging gelukwensen. Er vonden fotosessies plaats met o.a de vroegere voorzitters en vroegere bestuursleden.

Er vonden fotosessies plaats met o.a de vroegere voorzitters en vroegere bestuursleden.

Voor alle foto's: klik hier

Interview met Hugo Abts


Reportage over 40 jaar NPOB met Margriet Vos, Pieter Abts en Luc Vervoort

CAP Reform Conversations: Ariel Brunner, BirdLife International

CAP Reform Conversations: Ariel Brunner, BirdLife International from farmsubsidy.org on Vimeo.

1971 - 2011

Natuurpunt Oost-Brabant 40 jaar.

Lustrumeditie van Natuur en Landschap met de 9 mijlpaalwandelingen, mail voor je exemplaar:

npob@natuurpunt.be

Geef een cadeau aan de jarige vereniging: 10 000 leden: meer lezen
ik word/werf een lid.npob@natuurpunt.be