nieuwsbrief

Nieuwsbrief NPOB

editie 9 september 2009

Regionale vereniging voor Natuur & Landschap

Carmi

Koeheide - foto Eric Malfait

Koeheidedag: 13 september 2009
Een hele dag in en over het prachtig golvende landschap van het natuurreservaat de Koeheide met info over fauna en flora van de Koeheide, prijsuitreiking schildderwedstrijd: Koeheide in de verf, cafetaria, kinderanimatie, infostands rond natuur, vele themawandelingen op de Koeheide
Locatie: Gemeenteschool van Bertem, Verbiststraat 6 (zijstraat Tervuursesteenweg)

Deelname
Leden van NATUURPUNT - CARMI-klanten: gratis
Niet-leden/klanten: € 1

Doorlopend Wandelen op aangeduide wandelcircuits met landschapsposten op de Koeheide
over de fauna en flora van de Koeheide, de levendbarende hagedissen, hazelwormen, het landschap, de schapen en het beheer van de Koeheide. Wandelaars kunnen individueel of in groep deze wandelcircuits met deze informatieve landschapsposten aandoen.

Een hapje en een drankje
Artisanale pizza
Bio-hamburger
Wilde kruidensoep
Volkoren boterham met kaas en bieslook
Assortiment aan zeemzoete taarten
Verkrijgbaar de hele dag door.

Symposium: Koeheide in de verf.
10u30: Symposium over de biodiversiteit van de Koeheide
Sprekers: Hugo Abts (voorzitter NPOB), Ewoud L'amiral (Natuurpunt) en Eddy Macquoy (conservator Koeheide)
aansluitend prijsuitreiking van de schilderwedstrijd Koeheide in de verf.

Geleide Wandelingen en vrij wandelen langs aangeduide circuits
Om 8u00 vertrekt er een vroege vogelwandeling. Mogelijkheid tot ontbijt na de wandeling.
Vanaf 10u00 tot 18u00 starten er om het uur gegidste thema- en natuur- en landschapswandelingen. (6 tot 12 km ) Tijdens de wandeling zijn er ontmoetingen met de schaapherder en zijn kudde... , landschapsposten, koeheideschilders en dichters...
Zelf gaan wandelen met het nieuwe wandelplan kan ook. Hier kan je kennis maken met dit indrukwekkende landschap, wijdse vergezichten, bloedmooie natuur,…

Voor deze Koeheidedag werden er vier wandelingen uitgetekend die wandelaars zelf kunnen volgen aan de hand van een duidelijke markering. Deze wandelingen komen voorbij de landschapsposten: Bertembos, levendbarende hagedis en hazelworm, het landschap, schapen op de Koeheide en natuurbeheer op de Koeheide.

Avon(a)tuurtochten
voor kinderen georganiseerd door de jeugdbond van Natuurstudie en Milieubescherming. Er worden twee tochten voorzien met start om 11u00 en 15u00

Grote tombola: 10 Carmi-geschenkbonnen van € 100 te winnen!
Om 16u30 zijn er 10 Carmi geschenkbonnen van 100 euro te winnen door de bezoekers van de Koeheidedag. Iedere bezoeker neemt deel door zijn/haar inschrijvingsstrookje.


Natuur & Landschap 2009/3

N&L 2009/3 cover

N&L in actie
De verschrikkelijk koekoek
Of hoe snel vervreemding t.o.v. natuur tot stand kan komen door natuurverarming

meer lezen

Koeheidedag
13 september 2009
meer lezen

Dossier varkensstal te Meldert
Vorig milieuminister verleent milieuvergunning voor varkensstal te Meldert (Hoegaarden) ondanks drie ongunstige adviezen van de administratie en van de Gewestelijke Milieuvergunningscommissie
meer lezen


Opendeurdag Huize Ernest Claes

Huize Ernest Claes

De jaarlijkse opendeurdag van Bezoekerscentrum Huize Ernest Claes wordt stilaan een traditie. In samenwerking met de stad Scherpenheuvel-Zichem werd ook nu weer een programma opgesteld dat een breed publiek kan boeien.

Voor de natuurliefhebbers zijn er wandelingen door de Demerbroeken waarbij u onderweg uw vaardigheid en uw kennis in verband met de natuur kan laten testen door natuurgidsen die zich onderweg opgesteld hebben. Geen reden tot ongerustheid : het blijft allemaal speels en ontspannend. En u kan een prijs winnen !

De bewonderaars van Ernest Claes kunnen uiteraard een bezoekje brengen aan het museum in het geboortehuis van de schrijver, waar eveneens gidsen aanwezig zijn die nu eens echt alles weten over de grote volksschrijver.

In de tuin van Huize Ernest Claes staan ook standjes van andere partners, die hun werking en ook hun producten voorstellen.

Het geheel wordt muzikaal opgeluisterd door de folkgroep 'Captain Flash and The Lawless Gipsy Band', en in het mobiele Natuurpunt-café kan u even verpozen bij een geschikt drankje.

Wanneer ? Zondag 20 september 2009 om 14u00
Wat ? Opendeurdag Huize Ernest Claes
Waar ? Huize Ernest Claes,  Ernest Claesstraat 152, Zichem
Inlichtingen: Manu Vlaeyens 0473/941608


Verenigingsraad: 23 oktober 2009

19u30: Opening tentoonstelling Europese Natuur

20u15:

1e deel plenair: uiteenzetting door Peter Symens over de aanpak van Instandhoudingsdoelstellingen (IHD) van de Europese Habitatgebieden in Vlaanderen.
2e deel: parallelle workshops
- concrete invulling van G IHD's in de streek
- netwerkvorming rond aankopen, reservatenteams en ledenwerving
- activiteitenprogramma biodiversiteitscampagne en het biodiversiteitsjaar 2010

Plaats: CC De Borre in Bierbeek
Uur: 19u30

We verwachten een delegatie van elke afdeling, van elk reservatenteam en van elke werkgroep op deze verenigingsraad. Maak afspraken om hier samen naar toe te komen. aanmelden: christine.daenen@natuurpunt.be


Beschermde data en regionale activiteiten

Beschermde data 2010

De Raad van Bestuur stelde in de vergadering van september voorlopig al enkele grote regionale publieksactiviteiten vast. We verzoeken de afdelingen met de volgende beschermde data en aandachtsdata rekening te houden bij de planning van de activiteiten 2010. In de regionale communicatie (tijdschrift, website, persberichten) zullen geen publieksactiviteiten opgenomen worden die concurrentieel zijn met de regionaal vastgestelde activiteiten. Tot 1 oktober is het nog mogelijk voor de afdelingen om grote activiteiten voor te stellen waarvoor regionale ondersteuning gevraagd.

Data die momenteel al vast liggen:
2009:
- 13 september 2009: Koeheidedag
- 20 september 2009: Opendeurdag Huize Ernest Claes
- 3 oktober 2009: Trefdag Natuurpunt Vlaanderen in Antwerpen
- 23 oktober 2009: Verenigingsraad Oost Brabant in Bierbeek
- 21 en 22 november 2009: Dag van de Natuur

2010:
- 27 februari 2010: Symposium en Algemene Vergadering NPOB
- 18 april 2010: Walk for Nature Meldert - Startdag week van de aarde
- 25 april 2010: Walk for Nature Haacht
- Dag van de Natuur
- Vogels voeren en beloeren
- Nacht van de vleermuis

0proep aan alle afdelingen: Afdelingen die een grote regionale activiteit wensen te organiseren die uitstraling geeft voor heel Oost Brabant en ook als dusdanig een kapstok biedt voor de uitstraling van de regionale werking kunnen een voorstel indienen voor 1 oktober bij NPOB. Op vrijdag 2 oktober wordt een ontwerp lijst van de regionale activiteiten op de raad van bestuur vastgesteld. Deze wordt gefinaliseerd op de verenigingsraad van 23 oktober. Hij zijn deze regionale activiteiten die ook een bijzondere aandacht in het tijdschrift Natuur en Landschap en de NPOB nieuwsbrief krijgen.

Ook naar alle activiteiten wordt een oproep gedaan het algemeen principe op de activiteiten van NP leden en hun gezin gratis en niet-leden 1€. Deze algemene regel zal systematisch bij de aankondiging in de kalender van NPOB opgenomen worden.


Wie werft het 10 000ste lid in Oost-Brabant?

Geef een Natuurpunt-lidmaatschap cadeau!

ledenwerving

Geef je familieleden of vrienden een uniek geschenk.
Maak hen vandaag nog lid van Natuurpunt!
Ze ontvangen dan niet alleen het tijdschrift Natuur.blad maar ook het regionale tijdschrift Natuur en Landschap, boordevol informatie
over natuur in de eigen streek.
Argumenten nodig om je vrienden en familie te overtuigen?
10 redenen om lid te worden: klik hier

Niet meer twijfelen, DOEN!
(ja, ik maak mij nu lid)

Meer informatie over het geschenklidmaatschap: klik hier
Dagkaart voor niet-leden


Deze nieuwsbrief is bedoeld voor de actieve medewerkers, werkgroepen, beheerteams binnen de regionale vereniging NPOB. Deze nieuwsbrief verschijnt minstens éénmaal per maand vlak na de vergadering van de raad van bestuur NPOB (1° vrijdag van de maand), behoudens extra edities.

Indien u deze nieuwsbrief niet wenst te ontvangen, gelieve een mail te sturen naar christine.daenen@natuurpunt.be met vermelding 'Uitschrijven Nieuwsbrief'