Nieuwsbrief NPOB

editie 10 juni 2011

Regionale vereniging voor Natuur & Landschap

Zondag 12 juni: Lustrum orchideeënwandeling in Vorsdonkbos-Turfputten te Gelrode (Aarschot)

Vorsdonkbroek is één van de klassiekers in de geschiedenis van onze vereniging. Dankzij het afdwingen van de bescherming en het beheer van waardevolle delen sinds 1979 werden verloren gewaande natuurwaarden terug springlevend. Ook bij het brede publiek zijn de bloemrijke graslanden met ontelbare aantallen gevlekte orchis een begrip geworden, zelfs in gans Vlaanderen. Natuurpunt Oost-Brabant wil je van de geschiedenis en de biodiversiteit van dit gebied laten proeven tijdens deze mijlpaalactiviteit.

14u00-17u00: Wandelingen, info, dranken en hapjes.
Afspraak: oud stationsplein (hoek huidige Wipstraat en Vorsenzang) te Gelrode.
Info: www.natuurpuntoostbrabant.be of Bert Neefs 016 56 09 31, bert.neefs@skynet.be

Meer lezen: klik hier
Neem ook eens een kijkje op de nieuwe website van het natuurgebied Vorsdonkbos-Turfputten: http://www.vorsdonk.be/


Zondag 19 juni: Lustrum orchideeënwandeling in Rosdel te Hoegaarden

Een uniek natuurontwikkelingsproject van meer dan 60 ha met kalk- en droge graslanden op de valleiflanken grotendeels aangelegd na 2000, hermeanderende beken en vernatting in valleien afgewisseld met bosjes, struwelen en holle wegen. Een voorbeeld van een structuurrijk en soortenrijk gebied met resultaten. Een project dat geschiedenis schreef. Dat willen we tonen.

Afspraak: kerk van Hoegaarden
14u00: vertrek geleide wandeling aan de kerk van Hoegaarden.
14u00-15u30: start vrije wandelingen langs gemarkeerd circuit et twee landschapsposten. Afsluiting: aan de historische herberg ‘Het Schip’ in Nerm met een streekbiertje of lokaal geperst appelsap.
Info: www.natuurpuntoostbrabant.be of Natuurpunt@velpe-mene.be

Meer lezen: klik hier


Mooi weer en veel volk op een geslaagde Walk for Nature Silsombos


De dag begon stralend met 70 vroege vogel wandelaars. Op het symposium in de voormiddag werd de basis versterkt voor een verdere duurzame samenwerking rond versterking van natuur in Midden-Brabant met de gemeenten en de provincie Vlaams-Brabant en vele partners. Dit werd gevolgd door de officiële inhuldiging openstelling Silsombos. De bruggetjes, plankenpaden en een vogelkijkwand werden officieel ingewandeld in aanwezigheid van Provinciaal Gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts en de burgemeesters en schepenen van leefmilieu van Kortenberg en Kampenhout.
Tijdens de wandelingen konden de vele wandelaars genieten van een gebied van topkwaliteit naar biodiversiteit en naar belevingswaarde, groots en verscheiden. Meer dan 1000 mensen ‘jong en oud’ kwamen al fietsend of wandelend genieten van de Europese top-natuur in het Silsombos (Erps-Kwerps). De deelnemers hebben in levende lijve de duizenden orchideeën kunnen bewonderen! Iedereen was na afloop onder de indruk van de schone natuur en het landschap. De hoge verwachtingen werden dan ook meer dan ingelost. Tegen alle verwachtingen in was de zon toch van de partij, en dat maakte het feest compleet. Ook thuis-acteur Pol Goossen genoot mee van de sfeer op de feestlocatie en zag dat het goed was in Erps-Kwerps. Een geslaagde Walk for Nature dus in dit lustrumjaar.

Foto's getrokken door Eric Malfait: klik hier
Meer info over het Silsombos: http://www.silsombos.be/


Deze nieuwsbrief is bedoeld voor de actieve medewerkers, werkgroepen, beheerteams binnen de regionale vereniging NPOB. Deze nieuwsbrief verschijnt minstens eenmaal per maand vlak na de vergadering van de raad van bestuur NPOB (1° vrijdag van de maand), behoudens extra edities.

Indien u deze nieuwsbrief niet wenst te ontvangen, gelieve een mail te sturen naar christine.daenen@natuurpunt.be met vermelding 'Uitschrijven Nieuwsbrief'