Ook in 2014:
Uitwisselingen tussen Waals en Vlaams Haspengouw

Natuurpunt Limburg, Natuurpunt Oost-Brabant, Natagora en Contrat de Rivière Dyle-Gette hebben een uitwisselingsprogramma in het kader van het Europees plattelandsprogramma Interleader onder het thema: Ontmoet je buren/A la rencontre de nos voisins, Valleien als drager van natuur en biodiversiteit in geografisch Haspengouw. De vallei van de Gete, die zich door de drie regio’s slingert, is als actieterrein uitgekozen. Bedoeling is kennis uit te wisselen tussen de terreinbeheerders over biodiversiteit, graslandbeheer in valleien, waterbeheer en beekherstel. Daarnaast zijn er activiteiten om het publiek te sensibiliseren voor biodiversiteit.

Vorig jaar op 6 oktober 2013 heeft er al een gezamenlijke publieksactiviteit – de Landschapsdoedag – plaatsgehad op het kasteel van Duras en het provinciaal domein van het Vinne in Zoutleeuw. Deze manifestatie trok bijna 2000 bezoekers!

Ook dit jaar staan er interessante activiteiten op het programma:

  • Op zondag 15 juni organiseren de Régionales Natagora du Brabant Wallon et de Hesbaye Médiane geleide wandelingen in hun reservaten van Les Caves Paheau in Orp-Jauche et Les Tournants in Lincent. Naast de kennismaking met de verschillende milieus in deze gebieden is het vooral de bedoeling tot een ideeënuitwisseling te komen m.b.t. de beheerdoelen en de wegen om die te bereiken.
  • Een volgende uitwisseling voor terreinbeheerders is gepland in Aronst Hoek in Geetbets. De datum van deze ontmoeting ligt nog niet vast.
  • Op zondag 27 juli tenslotte zal er weer een grote publieksactiviteit plaatshebben op het provinciale domein van Hélécine. Zoals in 2013 in Duras en Het Vinne ligt de nadruk op sensibilisatie van de bezoekers voor natuurbehoud en respect voor het milieu. Tips, technische fiches, wandelingen en animaties op het thema van de natuur zullen gespreid over de dag aan bod komen.

Zondag 15 juni 2014 > Verslag

"Ontmoet je buren"
Uitwisseling tussen Waals en Vlaams Haspengouw

Het Haspengouw wordt gekenmerkt door diep ingesneden valleien en tussenliggende plateau’s. In de valleien treffen we relicten aan van kalkmoerassen en op de plateau’s wordt er de laatste jaren met succes gewerkt aan herstel van kalkrijke glanshaverhooilanden, akkerreservaten en kalkgraslanden en dit aan de twee zijden van de taalgrens.
In het kader van het Europees uitwisselingsproject Interleader zal er een thema-excursie plaats vinden net over de taalgrens. We bezoeken twee herstelprojecten ‘Les Caves Paheau’ te Orp-Jauche en ‘Les Tournants’ te Lincent.
Het is vooral de bedoeling tot een ideeënuitwisseling te komen m.b.t. de beheerdoelen en de wegen om die te bereiken.  Kalkgraslandherstel na verwijdering bouwlaag, herstel glanshaverhooilanden, inrichting mergelgroeve en inrichting akkerreservaten.
Dit alles wordt afgesloten met een ‘vriendschapsglas’.

Organisatie Natuurpunt Oost-Brabant, Régionales Natagora du Brabant Wallon et de Hesbaye Médiane, Natagora en Contrat de rivière Dyle-Gette asbl.
Afspraak: om 13u30 (tot 18u00),
Rue des Ecoles 6, Lincent - parking sportcentrum

Info en inschrijven:
luc.nagels@natuurpunt.be

Verslag

 

Zondag 27 juli 2014

"Ontmoet je buren"
Dag van het bewustzijn van de natuur

  • Natuur- en themawandelingen (eetbare planten) in en rond het Provinciaal Domein van Hélécine.
  • Verschillende stands (Natagora en andere natuurbehoudsverenigingen, imkers, composteren).
  • Demonstratie bloemenweiden, initiatie visserij, nestkastjes bouwen, bomen klimmen en vele andere activiteiten voor kinderen.

Organisatie Natuurpunt Oost-Brabant, Natuurpunt Limburg, het Provinciaal Domein Hélécine en Contrat de rivière Dyle-Gette asbl.
Afspraak: vanaf 9u30, Provinciaal Domein van Hélécine, Armand Dewolfstraat 2, Hélécine
9u30: 'L’île aux enfants'
10u00: 'Village de l’environnement'

Info:
Jeremiah Guyon, 0486 657 256 of j.guyon@crdg.be
Contrat de rivière Dyle-Gette asbl, 010 62 04 30

Website: www.natagora.be