Afdeling: Velpe-Mene (Glabbeek)

Paddepoel/Velpevallei

Zondag, 13 april 2014

I.s.m. Vogelwerkgroep Oost-Brabant

    • Vroege-vogelwandeling om 7u00, einde omstreeks 9u30
    • Ontbijten vanaf 8u00 tot 12u00, langer nakaarten kan
    • Paddepoelwandeling om 12u00.

Het beheerd natuur.gebied de Paddepoel-Velpevallei is met z’n doorstroommoeras, bloemrijke graslanden, ruigtes, bosjes en struwelen door Natuurpunt uitgebouwd tot uniek natuurreservaat rijk aan biodiversiteit.

De oude Paddepoel is één van onze mooiste schraalgraslanden met blauwe knoop, tormentil, karwijselie en nog veel meer zeldzaamheden. In het Scholbemdbos bloeit een rijke voorjaarsflora met een wit tapijt van bosanemonen.

Dit complex is zo divers dat ook verschillende vogelsoorten er hun plekje wel vinden. Het voorjaar is de uitgelezen periode om die vogels te komen ontdekken, want om een partner te strikken zijn veel vogels dan vooral bezig met opvallen. De geelgors zingt uit volle borst zijn typische verleidingsdeuntje. De wulp jodelt er op los en ook de roodborsttapuit wipt opgewonden van de ene naar de andere weidepaal in de Velpevallei. In april passeren er ook tal van water- en waadvogels die tijdens hun lange trek naar het hoge Noorden graag even halt houden in de Paddepoel om er wat op krachten te komen en te eten.

Na de boeiende vroege-vogelwandeling is er mogelijkheid om te genieten van een zeer uitgebreid heerlijk Hagelands ontbijt voor de democratische prijs van 9 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen (tot 16 j.) en dit in het parochiecentrum van Bunsbeek (naast de kerk in Bunsbeekdorpstraat).

Wie niet vroeg uit de veren kan voor de vroege vogelwandeling krijgt na het ontbijt om 12 u. nog de kans om, samen met een gids, het natuur.gebied de Paddepoel te verkennen. Het ontbijt staat ook open voor niet-wandelaars! Inschrijven hiervoor (verplicht) kan tot en met zaterdag 12 april, uiterlijk 14 u. en dit via Mark Vanherberghen (0494 15 97 37; mark.vanherberghen@gmail.com) of Michel Reniers (mich.reniers@telenet.be).

De opbrengst gaat integraal naar het reservatenproject 3997 Velpe-Mene/Paddepoel.

Plaats: PC Bunsbeek, Bunsbeekdorp, Bunsbeek
Info: Peter Collaerts, 0477 37 04 50, peter.collaerts@scarlet.be