Speech symposium: Walk for Nature en Campagne Natuur in je buurt als hefboom voor versterking van de biodiversiteit in Oost-Brabant

Sinds 2005 hebben we in Oost Brabant niet minder dan 15 walks georganiseerd met meer dan 35000 deelnemers. Lubbeek is de 16°.
Bij elk van deze Walks werd vanuit NPOB en de afdeling een vol jaar thematisch gewerkt om natuur in de kijker maar ook op de agenda te plaatsen.Vele van onze ondertussen iconische gebieden met hun problematiek maar vooral met hun kansen en mogelijkheden voor de streek werden in de kijker gesteld. Dikwijls op een moment dat ze voor de rest amper op de agenda stonden.Dit geldt voor :
-de lancering van het concept van de De Hoegaardse Valleien in 2005,
-De Velpevalleivallei met de grote eenheden Rozendaal , Velpevallei en Paddenpoel die met elkaar verbonden werden en van een klein gebied geupgradet werden naar een groot natuurgebied met natuurontwikkeling,
- de Getevallei werd als groot complex van gewestelijk belang van taalgrens tot provinciegrens met Aronsthoek in de kijker gesteld in 2006,
-hetzelfde geldt voor Averbode Bos en Heide nog in de fase van voor de grote natuurontwikkeling.
- In het Koebos ontvingen we in 2007 de Vlaamse Minister President .
-Ook de Hagelandse Vallei werd op de agenda geplaatst.
- De middenloop van de Dijle was lang onderbelicht in vergelijking met de Dijlevallei ten zuiden van Leuven en de Beneden Dijle met het Mechels Broek: daarom hebben we de focus hierop gericht in 2010 op het moment dat er beweging was rond de Ruimtelijke Uitvoeringsplannen en ook een bijkomend Sigma-projectgebied voor de Midden- Dijle en de Demer met een natuurontwikkelingsscenario op de agenda kon geplaatst worden.
- In 2008 werd voor het eerst het concept van het groene hart van midden Brabant op de Walk for Nature in Herent gelanceerd: concept dat later door Ewoud en zijn team op een meesterlijke wijze verder uitgewerkt is en ook op latere walks aan de orde was in het Torfbroek en in Silsombos, om concreet de Walk van de Groene Vallei in 2014 te worden.
- Ook de ruilverkaveling met de dreigingen en kansen kwam 4 maal aan bod en dit het laatste in Willebringen.
- In 2012 werd het werkingsgebied van de NPOB, Regionale Vereniging Natuur en Landschap uitgebreid met een erfgoedwerking en een opening naar Stedelijke natuur. Dit kwam tot uiting op de Walk in de Abdij van Park in 2012. Sindsdien wordt er door NPOB en NP Afdeling elk jaar meegewerkt aan de Open Monumentendag in de Abdij van Park.
Kortom de Walk geeft een staalkaart van de regionale werking en de regionale samenwerking rond de themas waarbinnen de natuurpuntafdelingen in Oost Brabant bezig zijn.Dit is de essentie: het zijn grote publieksactiviteiten met een maatschappelijk thema waarrond binnen de regio gewerkt wordt. Dank zij een intensieve lokale werking, ondersteund door een regionaal vrijwilligersnetwerk wat NPOB wil zijn, en gekaderd binnen de Vlaamse Natuurpunt Werking worden concreet dingen in beweging gezet en concreet natuur voor de toekomst en natuur in de buurt gerealiseerd.
Vanuit een duidelijke missie en visie om meer en betere natuur duurzaam te realiseren en daarbij zelf met de lokale vrijwilligers de handen uit de mouwen te steken en alle kansen te benutten. Door lokale contacten en overtuigingskracht, door waarde-geven aan de natuur, door de mogelijkheden die er zijn om de natuur in beheer te nemen en de natuurgebieden te koesteren echt aan te grijpen en dit te doen in samenwerking en ondersteuning van een regionaal vrijwilligersnetwerk binnen NPOB. Vanuit dit Regionaal vrijwilligersnetwerk wordt mee gezocht naar de fondsen en hierbinnen zijn er verschillende vrijwilligers die er zijn voor elkaar, om samen resultaten te boeken en om dit engagement dragelijk te maken.
Niet voor niets is onze slogan: Natuurpunt geeft kleur aan de streek, inzet bij Natuurpunt geeft kleur aan je leven.
De Walk for Nature is bijgevolg geen toeristisch evenement maar wel een doe- project van de vele NP-vrijwilligers binnen de afdelingen en een toonproject van wat we doen en wat ons bezielt voor heel de streek en de brede bevolking.Een uitstralingsmoment dat aangeeft dat Natuur en Landschap een kans zijn voor een streek.Een opportuniteit.Dat de streek en de gemeente identiteit geeft, dat een attractiefactor is voor jonge gezinnen en het goedvoelen van mensen in een regio.
Dat is is het aspect Natuur in je Buurt.
Daarnaast is er het aspect biodiversiteit: door deze gebieden te koesteren geven we op een duurzame manier ook kansen voor de koestersoorten.Het belang van het netwerk van samenhangende natuurgebieden dat in Oost Brabant ontwikkeld is voor het behoud van de biodiversiteit kan niet overschat worden. In verschillende publicaties van Luc Vervoort is daar een beeld over gegeven. Als er terug een reeks soorten het beter doen dan is dit dank zij deze beheerde natuurgebieden en complexen. Maar door de vrijwillige inzet van alle mensen rond deze gebieden gaande van educatief natuurbeheer, geleide bezoeken, wandelcircuits, vrijwillig natuurbeheer wordt er ook waarde gegeven aan deze natuurgebieden. Zo maken ze meer deel uit van het identiteit van de streek: iets dat de mensen koesteren. Maar ze zijn ook de plaatsen waarmee we onze streek in de branding zetten zowel voor eigen bewoners als voor recreatieve bezoekers.Hoe zouden de wandelknooppuntnetwerken eruit zien zonder de inzet van Natuurpunt . Denk maar aan Averbode Bos en Heide, de Demervallei, de Hagelandse Vallei, de Getevallei of de Velpevallei. En wat vandaag voor velen als evident wordt aanzien is niet evident of toch nog niet lang evident. Dikwijls is er veel vasthoudendheid en doorzetting nodig geweest om dingen in beweging te zetten en tot effectieve realisaties te komen van natuur op het terrein en niet louter op papier of op een virtueel plan of in een blinkende brochure.
Het is duidelijk dat voor de verdere uitbouw van zulk netwerk er een krachtige beweging nodig is die lokaal meedenkt en invulling geeft. Het is duidelijk dat als de overheid kiest om natuur in stand te houden ze dan ook de natuurbeweging zelf dient te koesteren.
Benny L'Homme heeft zojuist de case van Lubbeek met de jarige Spicht uiteengezet of hoe door een goede lokale werking in 20 jaar tijd een gedragen netwerk is uitgebouwd.Europese Topnatuur maar dicht bij de mensen en midden in het dorp en de gemeenschap.Met de betrokkenheid van de scholen, van een grote vrijwilligersgroep en een excellente en voorbeeldige afdeling met een zeer grote ledendichtheid nl 460 leden op een bevolking van circa 14000 inwoners.Moest overal in Vlaanderen zulke dichtheid van leden bereikt zijn dan had Natuurpunt in Vlaanderen geen 98000 leden maar op zijn minst 200 0000 leden. Dus meer dan het dubbele. Terwijl dit voor gans NPOB 28,6% beter is dan het Vlaamse cijfer. En vergeet niet dat de Afdeling ook een kampioen is in het opbrengen van restfinanciering voor de aankoop van natuurgebieden.Ook dat willen we hier vandaag met de Walk in de kijker zetten nl hoe door een goede werking en de keuze om samen te werken met de gemeente, met de provincie en in een regionaal netwerk zulke krachtige afdeling een baken geworden is in het Lubbeeks gemeenschapsleven. En hoe door deze werking zulke prachtige resultaten vandaag op het terrein aan een breed publiek kunnen getoond worden: naar Natuur in je buurt, n aar het koesteren van Koestersoorten, naar de realisatie van Europese Natuur, naar leuke samenwerking waarbij mensen zich aangesproken voelen en zich goed voelen. e Ik wil dan namens onze hele raad van bestuur van NPOB, RVN&L de afdeling Lubbeek van ganser harte feliciteren en onze waardering uitspreken voor deze model Natuurpunt werking. Ik wil ook het team van NPOB feliciteren voor de manier waarop zijn de Campagne Natuur in je buurt en de Provinciale Koestersoorten met een reeks focusactiviteiten en een permanente coachende insteek in heel Oost Brabant elke dag opnieuw bezielend weten in de kijker te stellen. Wij zijn ook veel dankbaarheid verschuldigd aan de Provincie Vlaams Brabant die in deze al de tijd een Partner voor meer natuur was en is en in het ondersteunen van dit unieke werk . Zowel met het innovatieve project Educatief Natuurbeheer, de ondersteuning van Natuurbeheer, het ondersteunen van de aankopen, de provinciale projecten en het ter beschikking stellen van middelen voor vrijwilligersbeheermateriaal.
Vanuit NPOB zal zeer kortelings te samen met de afdelingen een brede campagne 2016-2018 gelanceerd worden naar ledenwerving en naar fondsenwerving om de aankoop van natuurgebieden in Oost Brabant onverminderd te kunnen voortzetten. Daarnaast zullen we in de periode 207-2018 inzetten op een project en sensibilisatie rond grote natuurcomplexen en natuur en groen in bebouwde omgeving als klimaatbuffer Voor beide worden nu de voorbereidingen getroffen om hiermee tot in elke gemeente van Oost Brabant mee naar buiten te komen. We hebben dus nog veel werk voor toekomstige Walks for Nature.
 
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
e-mail icon