Zaterdag 18 februari 2017: Symposium Nood aan een robuust landschap en functionerende valleisystemen met het oog op klimaatbuffering en versterking van de biodiversiteit

Succesvol symposium met overvolle zaal, met enorme interessante uiteenzettingen die kortelings op deze website komen. Dank aan sprekers en aan alle aanwezigen. 

Natuurpunt Oost Brabant, Regionale Vereniging Natuur en Landschap is gelukt dit moeilijke thema op een prachtige wijze op de agenda te zetten. .

Symposium: Nood aan een robuust landschap en functionerende valleisystemen als klimaatbuffering en versterking van biodiversiteit

De klimaatproblematiek stelt ons meer en meer voor prangende uitdagingen. Ruimte voor de rivieren en watersystemen komt steeds prominenter aan de orde. Robuuste riviersystemen kunnen immers helpen een klimaatbuffering te realiseren. Valleien zijn ook de hotspots voor de biodiversiteit. De uitdaging is dus om de klimaatbuffering en versterking van de biodiversiteit als een elkaar versterkende kans in te vullen. Dat zal ook consequenties hebben voor de natuurbeelden die toekomst- en klimaatproef moeten zijn.
Vanuit Natuurpunt Oost-Brabant wordt concreet gewerkt aan de versterking van de biodiversiteit en de uitbouw van een netwerk van Natuur.gebieden in de verschillende valleien, gaande van de Groene Vallei, de Dijle, de Demer, de Brabantse Vallei met Winge en Motte tot de Velpe- en Getevallei.
Op al deze plaatsen zijn we in elke gemeente actief rond de versterking van de biodiversiteit en de visievorming rond de kansen voor robuuste valleisystemen en het vrijwaren van deze valleien voor ruimtelijke ontwikkelingen om de toekomst open te houden.
Het symposium wil een aantal prominente wetenschappers hun licht laten schijnen over de uitdagingen van de klimaatbuffering, inclusief de economische meerwaarden die door een goed natuur- en ruimtelijk beleid kunnen worden gerealiseerd voor de toekomstige leefbaarheid.
In een tweede deel van het symposium wordt ook ingegaan op enkele cases waar Natuurpunt Oost-Brabant van onderuit werkt aan de versterking van de valleisystemen en de biodiversiteit, en die als voorbeeld kunnen worden gebruikt voor de andere valleien in het werkingsgebied.

Symposium Natuurpunt Oost-Brabant: Nood aan een robuust landschap en functionerende valleisystemen met het oog op klimaatbuffering en versterking van de biodiversiteit

Programma

  • 13u45-14u00: Ontvangst
  • 14u00-17u00: Symposium: Nood aan een robuust landschap en functionerende valleisystemen met het oog op klimaatbuffering en versterking van de biodiversiteit.
    • 14u00-14u05: Dagvoorzitter Margriet Vos: Inleiding
    • 14u05-14u35: Prof. Dr. Patrick Willems, KU Leuven, departement burgerlijke bouwkunde, afdeling Hydraulica
      • Uitdagingen van de klimaatverandering en klimaatbuffering voor waterbeheer en de toekomstige rol van onze valleien en het watersysteem.
    • 14u35-15u00: Prof. Dr. Gert Verstraeten, KU Leuven, departement aard- en omgevingswetenschappen, afdeling geografie en toerisme
      • Hoe zien de valleigebieden van de toekomst er uit?
    • 15u00-15u25: Prof. Dr. Johan Eyckmans, Onderzoeksgroep Centrum voor Economie en Duurzaam Ondernemen, CEDON, KU Leuven campus Brussel
      • Economische aspecten van klimaatbuffering en versterking van natuur.
  • 15u25-15u45: Pauze
    • 15u45-16u05: Ewoud L’Amiral, Natuurpunt Beheer, Dienst Natuur, celverantwoordelijke Natuurplanning
      • De Groene Vallei: Bouwen aan robuuste natuur in de verstedelijkte driehoek Leuven-Brussel-Mechelen.
    • 16u05-16u35: Luc Vervoort, Natuurpunt Beheer, projectmedewerker ‘Life Hageland’
      • Werken op het terrein: van een visie naar concrete realisaties voor meer natuur en voor ruimte voor de Demer en Beneden Dijle.
    • 16u35-16u55: Hugo Abts, voorzitter Natuurpunt Oost-Brabant
      • Afsluiting symposium. Terugblik 2016 en vooruitblik 2017-2021 met aandacht voor de uitdagingen rond klimaatbuffering en versterking van biodiversiteit.
  • 17u00: Drankje ter afsluiting

 

  • 18u00: Algemene Vergadering van Natuurpunt Oost-Brabant, Regionale Vereniging voor Natuur en Landschap

 

Locatie: Aula Departement Lerarenopleiding van de UCLL (voorheen: KHLeuven)

Parking en ingang Hertogstraat 178, 3001 Heverlee. Locatie die dag alleen bereikbaar via de Hertogstraat.

Openbaar vervoer: met de trein tot station Heverlee, 900 meter stappen tot locatie.

met bus 4 of 6, halte Heverlee Kazerne (H.-Hart), 245 meter stappen.

Contact en inschrijving: Natuurpunt Oost-Brabant vzw, Regionale Vereniging voor Natuur en Landschap

Leuvensestraat 6, 3010 Kessel-Lo - 016 25 25 19 - npob@natuurpunt.be - www.natuurpuntoostbrabant.be

Aan de mensen die ook naar de Algemene Vergadering komen, laat ook weten of je een broodje wenst.

 

Presentaties Verenigingsraad NPOB:
- Regionaal jaarprogramma met de beleidsnota 2017-2021 en jaarplanning 2017: klik hier
- De focus- en grote publieksactiviteiten 2017: klik hier
Op de Algemene Vergadering zal het definitieve programma met de focusactiviteiten voorgesteld worden.

Afdelingen die kandidaten voor de Raad van Bestuur van NPOB willen voorstellen mogen een mailtje sturen naar npob@natuurpunt.be 

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.faceboo..." width="500" height="458" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
e-mail icon