Supergoed: Fietstocht met audiobegeleiding langs Boutersem en Hoegaarden

Een landschap vol verhalen en leer het werk van Natuurpunt in de streek Velpe-Mene kennen

Supergoed en een ware belevenis. Leer het werk van 50 jaar natuurbehoud in een streek kennen en zie hoe deze werking het verschil maakt.

Spring op je fiets en ontdek al luisterend onze mooie streek. Maak kennis met boeiende verhalen van Boutersem en Hoegaarden.  Wees verwonderd over de grote variatie aan landschappen, leefgebieden, dieren, planten en erfgoed.

Natuurpunt Velpe-Mene en Het Regionaal Landschap Zuid-Hageland, met steun van de gemeente Boutersem en Hoegaarden, laten je de pracht van de streek al luisterend beleven.

De volledige fietsroute is 27 km lang, maar je kan ook verschillende kortere tochten maken. Je start aan het Domein van Kwabeek, rijdt langs de Snoekengracht, Kolemveld, de gerestaureerde hoeve met bakoven en de Carolushoeve. Je zet je tocht verder langs de schitterende natuurgebieden Mene-Jordaan (ook even uitkijken vanop de Palloxtoren), Rosdel-Schoorbroekbeek, en Meldertbos. Ten slotte leidt de route je over het plateau Meldert-Honsem, langs oorlogs- en vogelvluchten, om via een Honsemse hoogstamboogaard in de Jordaanvallei en de Molenhoek terug te keren.    

Wanneer je de izi.TRAVEL app en de route ‘Een Landschap vol Verhalen’ downloadt kan je onderweg  18 geluidsfragmenten beluisteren ingesproken door de mooie stem van Thomas Cordie uit Boutersem. Hij laat mensen uit de streek aan het woord met boeiende bijzonderheden en anekdotes over wat deze streek zo belangrijk maakt voor natuurlijke bewoners. Luister tussen de audiofragmenten ook vooral naar de omgeving.  De verblijdende zang van bijvoorbeeld geelgors zal je hopelijk bijblijven. De app speelt automatisch de verhalen af als je het punt nadert.

Gezinstocht

Er zijn drie gezinstochten mogelijk: een noordelijke, centrale en zuidelijke lus.

Je kan vertrekken aan het gemeentehuis te Vertrijk en dan fiets je nr. 1-2-3-4- via Willebringsestraat en Hertenstraat naar 18-1 (8,8 km).

Of je start aan de bakoven in Willebringen en dan fiets je nr. 4-5- via Babelomstraat naar 12-13-14-15-16- via Verbindingsweg en Willebringsestraat naar 4 (8.3 km) 
(alternatief - na 16 via Verbindingsweg en kassei- en veldweg naar 17 en 18, en dan naar 4 (10.5 km) 

Of je vertrekt aan de kerk van Meldert en dan fiets je nr. 11 via Sint-Ermelindisstraat en Molenstraat naar 6-7-8-9-10-11 (9.3 km).

Download de izi.TRAVEL.app

Download de izi.TRAVEL app en gebruik de zoekterm: Een Landschap Vol Verhalen. Het is een gratis app die je toelaat om zonder scannen de spots te ontdekken wanneer je ze tegenkomt. Het voordeel van de app te downloaden is de geolocatie (een geluidsfragment wordt geactiveerd wanneer je het punt op de digitale kaart nadert). Je beluistert onderweg dus automatisch naar de 18 fragmenten.

Downloads

Voor wie graag een gpx of KML bestand van de route downloadt voor gebruik in fiets-gps:

Printversie fietskaart: klik hier

http://www.natuurpunt.be/steunen/lidmaatschap/inschrijven?recruiting_org... n_id=248512

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
e-mail icon