Lezing door Prof. Gert Verstraeten: Het meanderend rivierlandschap van Pikhakendonk gekneed door mens en natuur (Boortmeerbeek) - donderdag 22 juni

Lezing - 22 juni om 20u
Zaal ‘Time Out’ Sporthal - Sportveldweg 6, 3190 Boortmeerbeek

Een geomorfologische geschiedenis van duizenden jaren in het kort verteld door Prof. Gert Verstraeten, gewoon hoogleraar geografie aan de Faculteit Wetenschappen van de KU Leuven. 

De natuur kneedt het Dijlelandschap door een geraffineerd samenspel van water en sediment. Verspreid in gans de Dijle- en Leibeekvallei meanderen rivieren en beken doorheen het landschap, maar in de laatste duizenden jaren heeft de loop van deze waterlopen zich veelvuldig verlegd.

Klimaatverandering maar evengoed ook veranderingen in landgebruik door de mens zorgen voor een wijziging in de balans tussen water en sediment waardoor rivieren hun gedrag wijzigen. Meer recent heeft de mens ook actief het rivierlandschap omgevormd tot een cultuurlandschap, zoals we het vandaag kennen. In Pikhakendonk en omgeving kan je door deze landschapsdynamiek nu nog restanten terugvinden van riviermeanders uit verschillende tijdperiodes wat vrij uniek is.

Prof. Verstraeten zal ons op basis van recent onderzoek en boringen in Boortmeerbeek en omgeving, inzicht geven in de geschiedenis van het meanderend rivierlandschap en hoe dit verleden ook vandaag nog in het landschap zichtbaar is.

Schrijf je snel in via onze website. Na inschrijving via onze website krijg je een e-mail toegestuurd met een verzoek tot overschrijving (onze voorkeur). Inschrijving en betaling op de activiteit zelf is ook mogelijk.
Wanneer: 22/06/2023 van 20u00 tot 22u00

Afspraakplaats: Zaal ‘Time Out’ Sporthal, Sportveldweg 6, 3190 Boortmeerbeek
Lezing: Gert Verstraeten
Prijs: Tarief leden Natuurpunt en JNM: 5 euro - Tarief niet-leden: 7 euro
Info: Frans Dhaenens, 0494 56 03 34, info@natuurpuntboortmeerbeek.be
Mede-organisatoren: Floodplainscapes KU Leuven
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
e-mail icon